Duiven worden al sinds ongeveer 3000 voor Chr. door mensen gehouden. Met een bloeiend takje in zijn snavel is de duif nog steeds het symbool van vrede. Alle duiven stammen af van de Rotsduif, welke voornamelijk voorkomt rond de Middelandse Zee.

Over de gehele wereld zijn naar schatting 500 duivenrassen bekend, waarvan er in ons land voor ongeveer 200 een geldige rasbeschrijving bestaat. Tussen de verschillende rassen bestaan grote variaties in type, kleur en tekeninspatronen. Op grond van deze verscheidenheid in uiterlijke kenmerken worden de sierduiven onderverdeeld in de volgende groepen:

Tuimelaars en Hoogvliegers
Dit is de grootste groep der duivenrassen. Deze duiven komen oorspronkelijk uit de vliegsport en werden vroeger zeer veel gehouden in de grote steden op de bekende duivenplatjes. Tuimelaars en Hoogvliegers komen in veel verschijningsvormen voor.

Vorm-, Wrat- en Kleurduiven
Onder deze groep vallen o.a. de reuzenduiven. De Romein is bij ons de bekendste met een gewicht van 1 kg en een spanwijdte van een meter. Verder behoren hiertoe de vleesduiven, wamduiven en schoonheidspostduiven. De wratduiven werden vroeger in het Midden- Oosten als postduif gebruikt en hebben een sterk ontwikkelde neuswrat en grote oogringen. De kleurduiven zijn het meest verwant aan de wilde duif. tot deze groep behoren o.a. de Vinkduif en de Neurenberger Leeuwerik.

Kipduiven
Dit zijn korte gedrongen duiven met de staart omhoog. De Modena is de bekendste en werd in de gelijknamige Italiaanse stad als lokduif gebruikt. Ook de Kingduiven behoren tot de kipduiven.

Kropperrassen
Kroppers zijn heel makkelijk te herkennen. Het zijn duiven die hun krop kunnen opblazen als een ballon.

Meeuwrassen
Dit zijn over het algemeen lieve aanhankelijke duiven, die ook door de beginner prima kunnen worden gehouden. Kenmerkend voor de meeuwrassen is de 'jabot', een aantal veertjes op de hals net onder de snavel tot op de borst en de 'puntkap' die boven de schedel uitsteekt.

Structuurduiven
Tot deze groep behoren de Pauwstaarten, Kapucijnen, Krulduiven en de Raadsheren. De Oudhollandse Kapucijn is een van de meest gehouden sierduiven in Nederland en tevens een van ons oudste duivenrassen in ons land. Op het schilderij "De Hoenderhof" van Jan Steen, die leefde in de 17e eeuw, komen deze duiven voor. Ze hebben een opvallende kap en kraag om nek en kop.