Konijnen zijn al lange tijd bekend als huisdier. Vroeger werden ze voornamelijk gebruikt voor de slacht, maar nu zijn er in Nederland ongeveer 500.000 konijnen die als gezelschapsdier worden gehouden. Terecht wordt het konijn het huisdier van de toekomst genoemd. Ieder die zich tot het houden van deze diersoort voelt aangetrokken kan zijn keus maken uit een groot aantal rassen. Het is daarom verstandig een tentoonstelling te bezoeken (of natuurlijk onze Knabbel & Babbeldag) voordat tot aanschaf wordt besloten. Waar op gelet moet worden bij de aanschaf is, dat het dier een vitale indruk maakt. Het is een misvatting dat grotere rassen onrustiger zouden zijn. Het tegendeel is waar; Vlaamse Reuzen of Franse Hangoren zijn juist erg rustig.

De huisvesting
Een konijn stelt geen hoge eisen aan huisvesting en verzorging. Een hok of een ren voor op het gras is snel in elkaar gezet. Een konijn kan vaak veel beter tegen kou dan warmte. Let er dus op dat het dier niet in de volle zon staat. Binnen zetten voor de winter is eerder een kwelling dan een luxe. De wintervacht is dan namelijk al aanwezig en het dier zal het in huis erg warm krijgen.; vaak leidt dit opnieuw tot een ruiperiode. Het hok mag groot zijn maar het is belangrijk dat het konijn makkelijk kan worden gepakt. Opjagen maakt het dier echt niet tammer en wilde afweerbewegingen kunnen leiden tot verlammingen van de achterpoten door beschadigingen van de wervelkolom. Het hok moet tochtvrij zijn en beschut staan voor invallende wind. Een extra zeiltje voor het hok kan o.a. ’s winters helpen om felle kou buiten te houden. Dit zelfde geldt natuurlijk ook voor de ren. Tevens is het van belang om onder de ren gaas van een goede kwaliteit aan te brengen. Zodat ontsnapping niet mogelijk is. Als bodembedekking kan worden gebruik gemaakt van stofvrije houtvezel, stro en hooi. Met name het hooi wordt graag gegeten en dient dan ook van een goede kwaliteit te zijn. Droogvoer bestaande uit korrels of gemengd voer is vaak de basisvoeding. Vers water is van levensbelang! Indien besloten wordt om extra groenvoer te geven, moet dit iedere dag worden verstrekt, aangezien anders snel diarree optreedt. Gedacht kan worden aan andijvie, boerenkool, wortels of zelf gesneden onkruiden zoals paardenboel, weegbree, etc. informeer bij twijfel altijd even bij ervaren fokkers of de dierenarts, of een bepaalde soort groenvoer mag worden gegeven. Hiernaast eet een konijn ook brood. Liksteentjes leiden vaak tot blaasstenen. (dus beter niet geven).

Pas op vliegen!!! Controleer regelmatig of er geen ontlasting aan de haren rond de anus achterblijft. Vliegen leggen hier hun eitjes op en de maden richten vaak dodelijke schade bij het konijn aan.

Enkele diergeneeskundige tips:
Controleer bij pas aangekochte konijnen de binnenzijde van de oorschelp op schurft, wat zich uit als korsten en laat tevens de ontlasting bij de dierenarts onderzoeken op coccidiose. Bij het laten staan van hardvoer is er vaak sprake van te lange snijtanden of haakvorming op kiezen; er is dan een behandeling door de dierenarts nodig.

Knip regelmatig de nagels. Let bovendien op niesen en neusuitvloeiing; een chronische verkoudheid bij het konijn is zeer moeilijk te genezen. Roep bij diarree direct professionele hulp in, want het verloop is snel en vaak dodelijk.